Namsos bys Historielag

Namsos i 1955

Midtbyen_i_1955.jpg

Øvre del av Namsos sentrum fotografert av Widerøe sommeren 1955.

 

I 1955 ble Namsos og de nærliggende områdene fotografert grundig av Widerøe, og bildene er publisert av Nasjonalbiblioteket. Bildene gir oss et inntrykk av en by som fortsatt ikke hadde reist seg helt etter tyskernes herjinger 15 år tidligere. Her kan du se bilder og lese litt om hva lokalavisene (NA og Nordtrønderen og Namdalen) skrev om dette året.

Les mer: Namsos i 1955

Skoleinspektør Erling Beisvåg - En som ville noe med sin stilling

    

               

 

beisvåg1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Skrevet av John H. Stamnes

Erling Beisvåg

Namsos september 2016

Forord

Vi skapar lagnaden vår i vårt bilete og

     andre skapar  ettermæle vårt i sitt bilete

Kven er vi så?

          Vi er eit for ein og noko anna for ein annan

                                                                                   (Fra Olav Duuns roman Ettermæle fra 1932)

Endelig er arbeidet med en kort biografi om skoleinspektør om Erling Beisvåg ferdigstilt. Arbeidet har klart vært med på å gjødsle min mentale åker. Selv om jeg har satt sluttstrek er jeg smertens klar over at med et slikt arbeid blir man aldri ferdig. Arbeidets art er i sin natur en fortsatt undersøkelsesprosess. Biografien er forsøkt skrevet for en skolehistorisk allmenhet, men håper den også kan være nyttig for personer med interesse for, og tilknytning til Namsos.

Takk til Torunn Fløan Hoås ved servicekontoret i Namsos kommune for hjelp med skolearkivet. Takk også til ansatte ved Namsos folkebibliotek. Spesielt har Reidun Drange vært utrolig hjelpsom og brukt mye tid for å hjelpe med å søke spor. God hjelp har jeg også fått ved biblioteket ved Hint, avdeling Namsos. Jeg ønsker også å takke Erling Beisvågs to barn, Edvin og Sølvi for nyttige samtaler og opplysninger.

Les mer: Skoleinspektør Erling Beisvåg - En som ville noe med sin stilling

Den kjente operasangeren fra Namsos

Odd_Wannebo_3.JPG

Odd Wannebo sammen med et jentekor i USA på 1970-tallet.

 

Odd Wannebo ble født i Namsos i 1930, og var en av byens aller største kulturpersonligheter med en stor karriere som sanger både i inn- og utland.

 

Faren flyttet fra familien da Odd var liten, og derfor var det smått med penger i Wannebo-hjemmet. Han fikk sitt første instrument som sjuåring. Det var en havarert gitar som han fant flytende i Namsen.

Les mer: Den kjente operasangeren fra Namsos

Namsos anno 1950

Namsos_sentrum_1950.jpg

Namsos sentrum sommeren 1950.

 

For 66 år siden var gjenoppbyggingen av byen i full gang etter tyskernes herjinger i 1940. Widerøes flyveselskap tok flere bilder av byen som Nasjonalbiblioteket nå har publisert.

 

I lokalavisene kunne man blant annet lese at det i april 1950 ble knepet 6-7 unger av politiet. "De må stå til rette for en rekke innbrudd og tyverier som de har vært med på. Det ble stjålet fra Astrid og Johannes Barstad, L. Johansen, Adolf Dahl og Harald Romuld. Sjokolade, sigaretter, tobakk og kontanter. Blant ungene denne gang finner vi dem som opptil tre ganger tidligere er behandlet av vergerådet i Namsos", skrev Nordtrønderen og Namdalen.

Les mer: Namsos anno 1950

Kalender

August 2019
M T O T F L S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

facebook