Bybrannene

Da Namsos ble bombet

Harald Hagen tok dette bildet ved jernbanestasjonen i Carl Guldbrandsons gate om formiddagen den 20. april 1940 etter at de første bombene hadde falt over Namsos.

Den 20. april for 1940 ble Namsos totalt ødelagt av tyske bomber. Bakgrunnen for bombingen var de alliertes landgang i Namsos. Både britiske og franske soldater ble satt i land i Namsos, i et forsøk på å gjenerobre Trøndelag fra de tyske okkupantene. Men tyskerne oppdaget fienden, og sendte mange bombefly opp til Trøndelag.

Strategisk viktig

I april-dagene 1940 ble Namsos en svært strategisk viktig by i verdenskrigen som raste. Tyskerne hadde okkupert Norge 11 dager tidligere, og de tyske styrkene beveget seg nå rundt i stadig større deler av Trøndelag. Men i Paris og London bestemte de seg for å gjøre et forsøk på å jage tyskerne tilbake.

Et tysk fly over byen 20. april 1940. I forgrunnen ser vi Namsos Auto som lå i krysset Abel Meyers gate - Overhallsveien. Harald Hagen var den modige fotografen.

Fra midten av april ble det derfor satt i land rundt 7000 britiske og franske soldater i Namsos. Tyske fly hadde i flere dager flydd over byen på rekognoseringstokt. På Adolf Hitlers bursdag, slapp de de bomber over en by uten antiluftskyts. Ewald Vågan opplevde det hele på nært hold, og fortalte dette til NRK i 1985: - De første bombene falt oppe ved Namsbrua, før de rakk å sikte seg inn. Deretter traff de Van Severen-sagbruket, og plankestablene fløy i lufta, minnes Vågan.

- Ingen panikk

Haldis Lian var også i byen da de tyske flyene kom. I 1985 ble hun også intervjuet av NRK. - Vi både så og hørte de tyske flyene. Det var djup snø, og de tyske fleyene kom igjen flere ganger, og namsosingene gjemte under trærne rundt byen mens de ventet på en pause i bombinga, slik at de kunne løpe videre, forteller hun. - Folk hadde ikke panikk, og jeg så ingen forvilelse. Folk hadde nok med å berge seg unna, og det hele gikk gemyttelig for seg, sier hun.

Trygve Olsen lå og sov i huset sitt i Abel Meyers gate da tyskerne angrep utpå formiddagen lørdag 20. april. - Vi løp opp i en hage, og da falt det ei bombe like ved oss. Vi lå ved en hekk, og den forsvant. Jeg fikk en splint i låret, og kom meg ikke videre på egen hånd. Men jeg ble hentet av to franske soldater som hjalp meg videre, fortalte Olsen til NRK i 1985.

13 ble drept

De fleste namsosingene var allerede evakuert fra byen da den ble angrepet av de tyske flyene. De som var igjen søkte ly i kjellere og i skogene rundt byen. Flyene angrep i flere bølger utover dagen, og snart stod hele byen i flammer. Eilif Hansen var brannmann. - Det var ikke stort for oss å gjøre. Vi løp bortover Bråholmgate, og forsøkte å komme ned i en kjeller. Det var fullt over alt, og vi kom oss ned i kjelleren på posthuset. og vi opplevde noen fryktelige drønn da bombene falt, fortalte Hansen til NRK i 1985.

Etter bombinga var så og si hele Namsos sentrum helt ødelagt. Tre sivile og ti soldater ble drept. For Eilif Hansen og resten av brannkorpset i Namsos var det lite å gjøre. - Kona og datteren min hadde reist opp til Skogmo i Overhalla, og da jeg kom dit ble det stor gjensynsglede. For de hadde hørt at ingen av brannfolkene hadde overlevd brannene i Namsos.

I begynnelsen av mai 1940 marsjerte de tyske soldatene inn i Namsos. Her fra innmarsjen i Overhallsveien. Harald Hagen var fotograf. Vi ser Formo-gården midt på bildet.