Namsos bys Historielag

Krig og okkupasjon

Terboven i Namsos i 1942

 

Josef Terboven står på kaia i Namsos sammen med sitt store følge 12. juli 1942.

De tyske okkupantene hadde flere tusen soldater stasjonert i og rundt Namsos under andre verdenskrig. Søndag 12. juli 1942 fikk byen besøk av den øverste sivile tyske lederen i Norge under okkupasjonen, nemlig rikskomissær Josef Terboven.

Besøket i Namsos var en del av en lengre reise Terboven gjorde fra Trondheim til Nord-Norge og Finland. Den lange reisen foregikk både med tog, bil og båt, og ble grundig dokumentert gjennom mange bilder. Disse bildene ble samlet i et album. Et album som ikke har vært kjent for offentligheten før nå i det siste da det ble solgt. Falstadsenteret i Levanger og Riksarkivet kjøpte albumet, og nå er bildene digitalisert og gjort tilgjengelig for almennheten.

Tilbake i Namsos i juli 1942 var Terboven og hans reisefølge først på besøk oppe i offisersbrakka som lå på Bjørum. Brakka stod like ved Namsos prestegård, men på den andre siden av veien. Der ble Terboven og hans følge tatt i mot av de tyske myndighetene i Namsos, men også representanter for de lokale NS-myndighetene var representert.

Her koser Terboven (til venstre) seg med kaffe og kaker på Bjørum sammen med sine militære kamerater.

Senere denne fine juli-søndagen var Terboven på bytur. Han fikk se havneområdet, og han ble satt inn i de planene de tyske okkupantene hadde for Namsos-distriktet. Alt dette er godt dokumentert gjennom bildene i albumet som altså nå er offentlig tilgjengelig.

Men også lokalavisa Nordtrønderen og Namdalen skrev om Terboven-besøket. "Reichskommissar Terboven avla Namsos et besøk i går. Han var ledsaget av Gauleiter und Reichsstatthalter Kaufman, Senator Otte, Gauamtleiter Hennue, Gauamtleiter Julitz, Abteilungsleiter dr. Schiedemeyer og Greve.

De lokale representanter for den tyske forsvarsmakt var møtt fram til mottagelse og ga beretning. Også representanter for de norske myndigheter med fylkesfører Martens i spissen var tilstede. Der Reichskommissar ble gitt et utførlig overblikk over de foreliggende problemer. Senere ble foretatt en besiktigelse i byen og på havnen", skrev avisa mandag 13. juli 1942.

En av de som besøkte Namsos denne juli-dagen var altså Karl Kaufman. 

Karl Kaufmann var en av Terbovens nærmeste venner. Han ble medlem i det tyske nazi-partiet allerede i 1921. Da han i mai 1942 ble utnevnt til Reichskommissar for sjøfarten, fikk han ansvaret for sjøtransporten mellom Tyskland og Norge. Noe som medførte mange tjenestereiser rundt i Norge. Ofte reiste han sammen med Josef Terboven. I april 1945 nektet Kaufmann å følge Hitlers ordre om å fortsette forsvaret av Hamburg, og den 3. mai overga han byen til engelskmennene for å forhindre større ødeleggelser. Etter krigen fikk han en dom på 14 måneder.

En annen besøkende var Senator Carlo Otte. Otte var underlagt Kaufman, og hadde ansvaret for tysk småskipsfart i Norge under deler av krigen.

Av bildene kan vi se at Terboven og hans følge koste seg i vakkert sommervær på Bjørum med kaffe og kaker. Hva han mente om den ødelagte byen og Namsos-besøket stod det ikke noe om.

Josef Terboven ble utnevnt til rikskommissær i Norge 24. april 1940, og var landets øverste sivile administrator. Det var han som innsatte Nasjonal Samlings fører Vidkun Quisling og hans regjering av NS-statsråder som den øverste norske myndighet under krigen.

Terboven overtok kronprins Olavs residens på Skaugum, og bodde der under krigen. Han benyttet Stortinget som sitt hovedkvarter i det daglige arbeidet. Josef Terboven tok sitt eget liv på Skaugum da freden kom 8. mai 1945.

Det originale albumet med bildene fra hele reisen til Terboven befinner seg nå i Riksarkivet.

Når det gjelder offisersbrakka på Bjørum - eller "Grandebrakka" - som den også ble kalt, så ble den kjøpt av Namdal sykehus etter krigen og benyttet til boliger for sykepleiere og studenter. Brakka ble revet på slutten av 1950-tallet.

 

 

Kalender

Desember 2021
M T O T F L S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

facebook