Presenterer bok om trøndersk motstandskamp

bok.jpg

Torsdag 21. november klokka 18.00 presenterer namsosingen Tor Busch sin nye bok om den trønderske motstandskampen under andre verdenskrig. Det skjer i historielagets lokale Gammelsaga i Ullvaren, med inngang fra Peter Øiens gate.

Boka heter "Motstandskamp fra Trondheim", og i foredraget vil Busch trekke frem tema og handlinger fra motstandskampen i Namdalen.

"Motstandskamp fra Trondheim" følger sporene etter ni unge menn fra Trondheim gjennom andre verdenskrig. Vi møter motstandskampen i all sin bredde. Krig mot den tyske invasjonshæren, opprettelse av hemmelige motstandsgrupper, angiveri, tortur, opprullinger, våpensmugling og sabotasjeaksjoner. De ni opererer over hele Trøndelag Både fra Trond­heim, Sverige og Storbritannia, og sju av dem slutter seg til Kompani Linge.

Odd, Øivind og Kjell Sørli, Johnny og Arthur Pevik, Nils og Kjell Uhlin Hansen, Knud Brodtkorb Danielssen og Herbert Helgesen samles våren 1942. Gruppa spaner på Rinnan­banden, infiltrerer Gestapo og bygger opp en hemmelig hær som skal bistå ved en forventet invasjon av allierte styrker. To av de ni opplever aldri frigjøringen, og én blir satt i tysk konsentrasjonsleir. De seks andre kjemper med våpen i hånd helt til Tyskland kapitulerer. De lider store personlige tap, de opplever livstruende situasjoner, og alle de overlevende må i større eller mindre grad slite med ettervirkninger av krigen.

Boka bygger på grundige studier av dokumenter fra arkiver i Norge, Sverige og England, hvor mye materiale har blitt frigjort de siste årene. Den gir derfor et nytt og detaljert bilde av hva som skjedde i Trondheim og Trøndelag under den tyske okkupasjonen.

Det blir mulighet for å kjøpe boka etter presentasjonen.

Besøkende

Vi har 1407 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Desember 2019

Gamle Namsosbilder