Namsos bys Historielag

2000 - dd

Historien om båtvraket fra Kattmarka

jekta3.jpg

Svein Buvarp ved båtvraket i Kattmarka sommeren 2017. Foto: Ivar Amundsen

 

I den siste utgaven av tidsskriftet SPOR presenteres historien om båtvraket som ble avdekket i Kattmarka sommeren 2017. Det er NTNU Vitenskapsmuseet og museet Kystens Arv i Rissa som har skrevet artikkelen.

Historien om denne båten i moderne tid startet da Ivar Amundsen og kameraten Svein Buvarp fant og avdekket jektvraket. De to ble senere anmeldt og dømt i Namdal tingrett fordi de var borti vraket før arkeologene kom dit. Dette er overhodet ikke nevnt i artikkelen av en eller annen grunn.

Kystmusset i Rissa

Nå er vraket flyttet til kystmuseet i Rissa der det skal behandles og etter hvert stilles ut for publikum om noen år. Arkeologene har kommet fram til at båten er fra rundt 1750, og det er bare bunnen som er bevart. Den måler sju meter, og er 193 cm på det bredeste. Hvor stor båten opprinnelig har vært, vet arkeologene foreløpig ikke.

Det spesielle med Kattmarka-vraket er at treverket er så godt bevart, der det har ligget innkaplset i blåleire. Båten er reparert og påført en såkalt kavelhud for å gjøre det sterkere og mer motstandsdyktig mot tøff sjø. Arkeologene antar dette er gjort første gang på slutten av 1700-tallet, og det andre laget med såkalt kavelhud er lagt på 20-40 år senere. Dermed mener de at båten kan ha vært i bruk fra rundt 1750, til siste kvartal av 1800-tallet. Men dette er foreløpig usikkert, og skal undersøkes nærmere.

Men det aller mest uvanlige med Kattmarka-båten er at det er brukt trenagler. Dette var mest vanlig på Sør- og Østlandet, og er ikke tidligere kjent i våre nordligere farvann. Arkeologene vet heller ikke helt sikkert hvilken båttype dette har vært, selv om mange har omtalt båten som ei jekt. Jektene var som kjent kystens fraktskip i tidligere tider, med råseil fra en enkelt mast. Som regel hadde de ikke fast dekke, men det ble lagt lemmer over lasterommet og over lasten.

jekta1.jpg

Båtvraket slik det ble funnet sommeren 2017. Foto: Ivar Amundsen.

 

Skylt på land

Hvordan båten havnet i fjæra utenfor Kattmarka, er heller ikke avklart. I artikkelen i SPOR antydes det at båten har ligget for anker, med baugen opp mot vinden, og blitt skylt på land med akterenden først.

Nå skal båtvraket undersøkes nærmere der det ligger i trygg forvaring hos Kystens Arv i Rissa. Arkeologene mener de foreløpig bare har skrapet borti overflaten når det gjelder båtens hemmeligheter. De vil også prøve å finne ut hvor båten er bygd, og enda mer om datidens byggeteknikker.

Artikkelen i SPOR er skrevet av marinarkeolog og forsker Fredrik Skoglund fra NTNU Vitenskapsmuseet, og Einar Borgfjord som er båtbygger ved museet Kystens Arv.

 

jekta2.jpg

Restene av båten blir nå tatt vare på ved Kystens Arv i Stadsbygda. Foto: Ivar Amundsen.

Kalender

Oktober 2021
M T O T F L S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

facebook