1850 1900

En mangemillionær på Namsos-visitt

howard_gould.jpg

Howard Gould fra New York ombord i Niagara. I 1899 besøkte han Namsos.

Lørdag 15. juli 1899 fikk Namsos besøk av en mangemillionær fra New York. Det var Howard Gould som la til kai med sin vakre båt, Niagara. Gould og hans kone steg aldri i land i byen, og var vel innom for en pause etter en tur i Nord-Norge. Sikkert for å handle proviant, men det hadde nok Gould andre til å gjøre for seg.

I lokalavisa ble besøket denne lørdag ettermiddagen omtalt på følgende vis:

«Ud paa Eftermiddagen Lørdag fik vi en Overraskelse, idet Millionæren Goulds elegante Lystbaad «Niagara» fra New York, kom ind paa Havnen. Skibet laa til Søndagsmorgen.

Uden overdrivelse kan det vel siges, at «Niagara» er et af de eleganteste Skibe, som har været paa vor Havn – maaske det aller fineste. Om Aftenen var mange ude i Baade og besaa Herligheden. Vi mener at vi ogsaa saa et glimt af Millionæren og hans Frue – saag dog ikke, hvorvidt Fruen var elegant eller ei.

niagara_1.jpg

Howard Goulds båt Niagara som la til kai i Namsos lørdag 15. juli 1899.

Gould kom fra Tromsø, hvorfra han, efter hvad der siges, havde reist uden at betale for midtaget Kul – og maa man have Sagfører paa ham naar han kommer indover – for hans Krangel og Pruting. Ogsaa før landgangen ved Svartisen kranglede han, efter forlydende, paa at betale de forlangte 3 kroner; men han betalte nok derinde tilslut alligevel. Alle Millionærer er formentlig ikke slig.

Dersom Gould havde gaaet i land her, vilde han ha faaet nyde Synet af flere Severdigheder. Vi skal indskrænke os til at nævne f. eks. det saakaldte Kapteinhullet, med sin righoldige Samling af Rariteter og Oldsager, som i Udvalg, kunstnerisk og samgfuld Ordning overgaar de mest romantiske Forestillinger.

Endvidere vilde han kunne tilbringe nogle Øieblikke i idyllisk Ro paa de vakre Anlæg til Sætervolde rundt Torvet og flere Steder, hvor der dog endnu sees Spor efter de Rendestene som var her engang. Men han kom ikke i land.»

Howard Gould (1871-1959) var sønn av Jay Gould (1836-1892). Jay Gould var en fryktet aksjespekulant og investor. Gould hadde rykte på seg for å være en hensynsløs forretningsmann som tok i bruk lyssky metoder for å manipulere aksjekurser og råvarepriser. Han var involvert i flere jernbaneselskaper i sine aktive år både som eier og som styremedlem og president. Det er antatt at ved hans død var formuen hans nær 100 millioner dollar. CNN rangerte ham i 2014 som historiens tiende rikeste amerikaner.

katherine-clemmons.jpg

Howard Goulds kone, Katherine Simmons, var en kjent skuespiller i sin tid.

Sønnen Howard som altså besøkte Namsos i 1899, var gift med skuespilleren Katherine Clemmons. Han jobbet i finansnæringen i New York, og var involvert i mange selskaper helt fram til han døde i 1959, 88 år gammel.

Hans store lidenskap var seiling og båter. Og da han besøkte Namsos var det med yachten «Niagara». Dette var en stor og flott dampbåt, som US Navy overtok i 1917.