Namsos bys Historielag

Skole og utdanning

Skoleforholdene under krigen

Etterfølgende artikkel er skrevet av Alf Efskin som hadde sin oppvekst under krigen 1940 - 45.

SKOLEFORHOLDENE UNDER KRIGEN

Minner skrevet av Alf Efskin

Namsos september 2011

 

Skoleforhold i Namsos by i perioden 1940-1946; flytting fra Iokale til lokale og andre opplevelser.

Etter at tyske fly den 20 og  21 April 1940 hadde gjort grundig arbeid ved bombingen av byen ble blant annet de gamle skolebygningene jevnet med jorden.

Skoleåret 1939-1940 ble således kort da det ble slutt i april. Det ble store problemer med å skaffe nye lokaler.

Begynnelse av skoleåret 1940-1941 ble utsatt til september måned. Jeg hadde kommet fra Høylandet, hvor jeg var evakuert , men kunne ikke komme heim til huset vårt på Prerien. Huset var rekvirert av Wermacht og ble ikke frigitt før utpå høsten. Jeg og familien min fikk midlertidig husrom hos Vestgøte i Vika.

Apropos å få boligen rekvirert av tysk militær var ikke spesielt morsomt. Sommeren 1940 skulle min mor og jeg til huset vårt for å hente noen saker. Vi måtte ha tillatelse fru tyske myndigheter altså Ortskomandantur som holdt til i Overhallsveien. En tysk feldwebel ble satt til å følge oss til Prerien. Så marsjerte  vi, feldwebelen, mor og jeg gjennom byen til huset vårt.

Trist å komme heim å se huset gjort om til tysk militærforlegning. Hagen var gjort om til verksted for motorsykler og ute i gata stod parkert flere militære kjøretøyer.

Da vi fikk huset tilbake var det i en dårlig forfatning, blant annet var tregolvene helt nedslitt etter trafikk med jernbeslåtte støvler.

Ut i september fikk vi endelig begynne på skole igjen. Første skolelokale var  ”Sarpsborgbrakke" en gave til Namsos fra Sarpsborg kommune, plassert på en ledig tomt i Vika; på tomta ble det etter krigen bygget en skolebygning.

Vi hadde skolelokaler en tid i en privatbolig  ”Tyldumhuset”, som ligger ovenfor den nye skolen som ble bygget.

Så bar det av gårde igjen. Denne gangen til Frelsesarmeens brakke som lå like ved Skolegata. Der holdt vi til ett år. To klasser delte på lokalene, A-klassen hadde undervisning 3 timer om formiddagen og B-klassen 3 timer om ettermiddagen.

Frelsesarmebrakka ble også brukt til lagring av radioapparater som måtte tvangsinnleveres i 1941.

Da radioene var på plass, ble det et overhendig vær med orka. Den rev taket av brakka og havnet oppe i Fredriksbergparken. Mon tro om noen så sitt snitt til å hente ut et apparat ?

Nyskolen ble etter hvert ferdig og vi kunne flytte dit å få fullført folkeskole og realskole der.

I folkeskolen skulle "den nye tid" innføres. En ny lærer ble ansatt,  en med den "riktige" innstillingen. Første dag kom han med et krav om at neste morgen skulle vi hilse læreren med "Heil og Sæl'.

Morgenen kom, men ingen slik hilsen ble avgitt. Han kom da ned til pulten min og prøvde å bende armen min til heil-stilling, dette nektet jeg, hvormed han sa at slike elever var det ikke bruk for på skolen. Jeg måtte ta skolesakene å gå heim.

Da mødrene fikk høre om dette troppet de opp på rektors kontor med protest. Det kom frem at det ikke var kommet retningslinjer for hilsing, og mødrene vant frem med sin protest. Jeg og de andre elevene fikk fortsette som før.

Straks etter krigen var det fortsatt vanskelig med skolelokaler, så da jeg skulle begynne på "Teknisk Aftenskole”  foregikk undervisningen i en fabrikkbygning øverst i Vika.

Kalender

Mai 2022
M T O T F L S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

facebook