Namsos bys historie

Namsos for 75 år siden

Sommeren 1936 arrangerte Norges Bondelag sitt landsmøte i Namsos. Flere tusen mennesker besøkte byen fra hele landet. Widerøes Flyveselskap tok flere flybilder av byen, som dessverre ble totalt ødelagt av tyske bomber knapt fire år senere. Bildene viser en liten by som er totalt forskjellig fra dagens etterkrigsby. Her er noen glimt fra Namsos sommeren 1936.

Før 1940 var det gårder på alle sider av kirkehaugen i motsetning til i dag. Men kirka fra 1903 tronet på toppen av kirkehaugen som dagens utgave også gjør.

Namsen Trælastforening var et sagbruk som var i virksomhet fra 1898 til 1928. Sagbruket lå der hvor Namsos Storsenter har sin plass i dag. I 1936 ble området brukt i forbindelse med landsmøtet til Norges Bondelag. Legg merke til alle båtene, og at Verftsgata ikke eksisterte før 1940. Men bryggene er de samme, om enn noe ombygd.

Havneområdet i Namsos var helt annerledes i 1936 enn det er i dag. Vi ser Kapteinholet foran Namsos Sparebanks bygg som fortsatt står der, selv om den tredje etasjen ble fjernet etter krigen. Legg igjen merke til den store båttrafikken og alt folket i området. Til høyre i bildet ser vi et tivoli som besøkt byen under landsmøtet til Norges Bondelag.

Parken var en dominerende åpen plass i det gamle Namsos. Den ble anlagt i årene 1913-14, og ble betraktet som en svært vakker park Vi ser drosjebilene ved sprøythuset der samfunnshuset ligger i dag. Det var naturligvis stor trafikk under landsmøtet i 1936. Øverst i bildet ser vi jernbanestasjonen som stod ferdig i 1933. Til høyre har vi Folkebadet som ble bygd ferdig i 1913, og det store huset til venstre er Arbeiderforeningen hvor Namsos kommunale kino holdt til. Her startet Hans Evensen byens aller første kino i 1908.

Her er området som ble kalt Partibakkan. Vi ser Folkets Hus i krysset Wergelands gate - Carl Gulbrandsons gate. Her bodde mange av sagbruksarbeiderne i Namsos før 1940, og derav navnet. Legg også merke til skolen nederst til venstre. Den ble bygd i 1904 og derfor eksisterer navnet Skolegata den dag i dag, selv om skolen for lengst er borte. Bastionen ble første gang brukt 1. mai 1936, og hele dette parkområdet ble tatt i bruk samme år. Namdal sykehus ligger oppe til høyre i bildet. Tomta til brannstasjonen er ryddet. Brannstasjonen ble åpnet 14. oktober 1937. Tårnet overlevde bombeangrepet i 1940, men skal med stor sannsynlighet rives. Dessverre vil nok mange Namsos-patrioter si.

Slik så det ut i Abel Meyers gate i 1936. Til venstre ser vi B. Bjerves dominerende bygninger langs Rollaugs gate. Til høyre Arbeiderforeningen og kinoen. I det lyse huset midt i bildet hadde Peggy Furre en liten butikk før krigen.

Her er Vika anno sommeren 1936. Ullvarefabrikken har en dominerende posisjon helt i front. Det meste av bebyggelsen her berget i 1940, men i den nederste delen ble mange hus ødelagt. Vi ser at sjøen gikk mye lenger opp i Vika den gangen. Dette området ble fylt opp i 1948. Legg også merke til at Peter Øiens gate ikke eksisterte for 75 år siden.