Næringsliv

Namsosbedrifters innsats på Svalbard på 1900 tallet.

Artikkelindeks

Tilbakeblikk på Namsosbedrift(er)’s innsats på øygruppen på 1900 tallet.

Firma Birger Pedersen

Byggmester Johan Pedersen startet firma i 1897. Foruten byggevirksomhet i Namsos-området ble det etter hvert satt i gang lafting av hus (vår tids ferdighus). Disse halvfabrikata ble så sendt for det meste nordover, til eksempel Sulitjelma i Nordland og Birtavarre i Troms. Dette kjenner jeg litt til fordi min far Anton Efskin deltok i arbeidet med å fullføre byggingen på stedet.

Gruvedrift i Longyearbyen hadde vært drevet i lang tid og det trengtes boliger og andre bygninger til folk og utstyr.

1938 bestemte Johan Pedersen seg for å være med på dette. Mulighetene for arbeid i Namsos og omegn var ikke de beste. Derfor reiste Johan og de fire sønnene, Hjalmar, Ludvik, Olav og Birger av gårde.

Birger og Johan Pedersen

Sverdrupbyen ble det satt opp mannskapsboliger eller brakker for de ansatte i “ Store Norske Spitsbergen Kullkompani “. Arbeidet i Longyearbyen varte til 1941, men ble da evakuert på grunn av krigen som var i gang.

Det meste av Longyearbyen ble av tyskerne bombet og brent, så det ble å ta fatt på nytt med gjenoppbygging og nybygging. Byggmester Johan Pedersen meldte seg igjen på for å være med på jobben. I 1946 ble det sendt opp folk og materialer for å få i stand hus til gruvearbeiderne og andre som trengte det, for gruvedriften måtte fortsette.

Byggeteknikk og leveranser

Oppbyggingen og nybyggingen var av så stort omfang at det var nødvendig å gjøre en god del i Namsos. De store mannskaps-hybelhusene ble “hugget sammen” og det var etter gammel handverkstradisjon. Det ble brukt grove dimensjoner: Den nederste svilla (det som skulle ligge oppå tømmerpelene på byggeplass) var 6”x 8” boks, stavline, den neste svilla og den tredje var 4”x 5”. Bjelkelaget var 3”x 8”, Bjelkelaget ble “kammet” ned i svill og stavline. Oppå bjelkene ble det hogd ned en såkalt “overfeller” som stolpene i veggene skulle kvile på. Den 6”x8” svilla ble skjøtt med fransklås, meget arbeidsomt.

Desember 2021