Namsos bys Historielag

1945 - 2000

Dramatisk biljakt i 1963

 

 

Jørund Homos lastebil ble satt opp som sperring på Høknesbrua.

Dette er historien om en dramatisk hendelse som skaket opp mange namsosinger og namdalinger på sensommeren i 1963. Historien er skrevet av Bjørn Myrvold, og er også gjengitt i Namdalsavisa lørdag 3. mars 2012.

"Det var på sensommeren i 1963. På nyhetene kunne vi følge den dramatikse beretninga om noen ungdommer som hadde stjålet en riktig sportsbil - en "ræserbil", som vi kalte det på lokalt målføre.

Med denne doninga lot de hestekreftene slippe løs og forserte diverste politisperringer nordover i Trøndelag. Dette var spennende. Det vakte ikke så lite humor at politiet kom til kort i forskjellige situasjoner.

Så kom beskjeden - de var på veg langs Riksveg 17 mot Namsos. Politiet var i beredskap, og lot dem komme helt inn til byen.

På Spillum ble det laget ei sperring, og en politimann ble plassert oppe ved Namdalsmuseet. Ungdommene i bilen forsto at det ble vanskelig å komme seg videre ut av Namsos, og tok en sving ved Vika-hjørnet og tok samme veg tilbake.

Politimannen ved museet skulle nå stoppe den ville ferden, men rakk så vidt å berge seg unna i siste liten. På Spillum kunne en tilskuer berette at de i vill fart forserte sperringa på jordmelen nedenfor butikken til Skogmo. Og borte ble de. De ble senere observert på Snåsa.

Noen dager senere, en søndag, skulle undertegnede, som drev som hobby-journalist, til Steinkjer der det var et stort friidrettsstevne for de aldersbestemte klasser. Men først måtte jeg fylle bensin på den gamle Opelen. Den faste bensinstasjonen var på Hylla der Sigurd Sellæg drev forretning og bensinstasjon. Sigurd kunne fortelle at "nå var de her igjen - disse biltyvene."

Jørund Homo hadde lastebil. Den var plassert på Nessa-brua med platten opp.

Jeg var nysgjerrig og kjørte den korte biten for å bivåne hendingene. Politiet var kommet med sin Volvo Duett som var datidas politibil i Namsos. Diskusjonen gikk om hvordan problemet skulle løses med bare en bil. Helge Grydeland foreslo at jeg skulle kjøre, noe jeg bifalt momentant. Dette var spennende. Vi unge som ikke hadde noe å frykte, hadde et godt forhold til det lokale politi, og kjente dem alle sammen. Gode, greie karer som var reale i all sin ferd.

Planen var at jeg og Helge skulle kjøre over Namsenbrua, og Sørsida oppover mot Overhalla. Det hadde kommet inn melding om at bilen med tyvene var blitt observert av noen lokale bærplukkere. Før vi startet fikk Helge overrakt en pistol og en pakke kuler med beskjed om å skyte i dekkene på bilen hvis vi observerte den. Helge dyntes dette var vel drastisk, men beskjeden skulle følges. Da vi startet fikk jeg beskjed om å gjemme meg fortest mulig hvis det ble en konfrontasjon.

Det var skytterstevne på Spillum, og en av deltakerne var den legendarisk lensmann Moe fra Grong. Han hadde fanget mange kjeltringer og var kjent for at det var vanskelig å passere Grong hvis du ikke hadde "rent mel i posen". Moe hadde tatt stilling i krysset der en tar av til Sørsida.

Vi fortsatte oppover, og jeg fikk beskjed om å gasse på, noe jeg gjorde. Etter en bit fikk jeg tilbakemelding. "Den går da ikke så verst, bilen din". Vi så ingen ting før vi nærmet oss Overhalla. Da hold vi på å kjøre oss rett inn i en vegsperring. Det var to karer som hadde dratt en tømmerstokk på tvers av vegen. De fikk fjernet stokken så vi kunne passere. Da vi passerte Ranemssletta, fikk vi en "søndagskjører" foran oss. Han var ikke villig til å la oss passere. Helge syntes ikke dette var som det skulle, men vi greide å kjøre forbi på et rettstrekning.

Vi kom tilbake til Nessa-brua der Jørund Homo fortsatt sperret trafikken. Etter oss kom en kar som jeg tror fikk en leksjon om å slippe trafikken forbi.

Etter hvert fikk vi beskjed om at det hele var falsk alarm. Politiet fikk ikke tatt råkjørerne denne gangen heller. Senere kunne vi høre på nyhetene at bilen var stoppet og kjeltringene hadde fått seg enerom i kasjotten lenger sør i landet.

Jeg fikk beskjed om å møte opp på kammeret for å få dekket bensinutgifter. Det gjorde jeg ikke. Det må være grenser, tenk å få være med på så mye spennende og til og med få betaling! Nei."

Bjørn Myrvold

 

ETTERORD:

Avisene skrev mye om denne saken den andre helga i august i 1963. Nordtrønderen og Namdalen var avisa Myrvold jobbet for, og de hadde den bredeste dekningen. Fredag 9. august skrev de blant annet: "Vill forbryterjakt gjennom Namdalen i går". "Gjeng i rød sportsbil sprengte alle politisperringer. Raste gjennom Namsos med 150 km i timen forfulgt av politiet."

Ifølge avisa fikk Namsos-politiet meldinger fra Inntrøndelag politidistrikt om at en bil med svenske ungdommer - tre gutter og to jenter - var ute på tokt. Namsos-politiet forsøkte å sette opp en sperring på Sævikbrua, men ungdommene i sin røde MG sportsbil gasset på sånn at politimennene måtte hoppe til side.

Politiet fortsatte jakten med sin egen bil, men fikk også hjelp av en lokal drosjebil. "I Namsos ble folk vitne til en fart som det er sjelden å se på landjorda", skrev Nordtrønderen og Namdalen. Da sportsbilen nådde opp i 150 km/t måtte politiet gi seg.

De svenske ungdommene fortsatte sørover igjen, og politiet opplyste at de hadde stjålet bensin og penger fra forskjellige bensinstasjoner rundt om. Blant annet i Meråker og i Inderøy. Det ble satt opp sperringer flere steder i Nord-Trøndelag, men svenskene slapp unna.

Noen dager senere ble sportsbilen funnet i Følling utenfor Steinkjer. Bilen var full av tyvegods, men ungdommene var borte. Politiet fant blant annet klær, hermetikk og politiradioer inne i den forlatte bilen.

Søndag 11. august 1963 kom det nye rapporter om at ungdommene var kommet tilbake til Namdalen. I avisa dagen etter stod det at det ble satt opp sperringer. Men i ettertid viste det seg at dette altså var falsk alarm.

De svenske ungdommene hadde nemlig stjålet en ny bil i Følling, og kjørt tilbake til Sverige.

Til slutt ble de tatt i svenske Ørnskøldsvik. Det viste seg å være fire ungdommer. To jenter på 13 år fra Ørebro, og to gutter på 14 og 16 år. Guttene hadde rømt fra et skolehjem i Stockholm. Politiet opplyste til Nordtrønderen og Namdalen at guttene var etterlyst for en rekke tyverier rundt om i Norge og Sverige.

 

Kalender

Juni 2021
M T O T F L S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

facebook