Næringsliv

Namdalens Telefonforening

A/S Namdalens Telefonforening og kriseløsningene.

Telekommunikasjonen i Namsos etter bombinga bar selvsagt mye preg av kriseløsninger. Alt av utstyr hadde blitt flammenes rov. Den første uka etter bombinga var det overhodet ikke noe samband med omverdenen. Da fikk man låne telefonveksleren fra Ristad sentral. Denne ble montert hos garver Hundseth i Hestmarka. I slutten av mai fikk man lokaler i Brørsgården nederst i Havvikveien (nr. 3). Der fikk man til å begynne med montert et bord med 90 nummer. Disse ble senere utvidet med 40 nye nummer. Først høsten 1946 fikk man nytt sentralbord med plass til 600 linjer.

I tillegg til lokalene i Brørsgården fikk man etter hvert på plass den hytta som vises på dette bildet.

Bildet viser tømmerhytta som ble innkjøpt fra Ristad i Overhalla  av A/S Namdalens Telefonforening for å huse telefonsentralen. Brakka bak var verksted og lager for montørene i telefonselskapet. Samtidig var det rom for toalettene (eller mer korrekt utedassene) i dette bygget. Tømmerhytta skal visstnok ha vært stabbur på en av Ristadgårdene før den ble fraktet til byen og tatt i bruk til sitt nye formål. I annen etasje på selve hovedhytta bodde ei av selskapets telefonister, Ester Olsen.

Hytta ble benyttet til dette formålet fram til ny sentral sto ferdig i Havnegata 12. mai 1951.

Bak hytta til høyre ser vi toppen av Namsos Trevarefabrikk, til venstra bak hytta står Hammergården. Der bodde Johan Hammer og kona, samt 3 døtre. Der var også en leieboer ved navn Oskar Leithe.

Til venstre for denne skimtes den gjenreiste Lindsethgården. For øvrig skimter vi Russerleiren og den ene kringkastingsmasta til høyre i bildet. De to trærne som står til venstre vil jeg anta er de poplene som sto der frem til ca. 1980. De ble etter hvert svært store. Overhallsveien gikk noe annerledes i den nedre delen på denne tiden. Den ble senere flyttet nærmere der bensinpumpene nå står. Samtidig ble veien hevet ca. 40 centimeter. Det tror jeg var midt på 50-tallet.

Foran tømmerhytta ser vi grunnmuren av et hus. Der bodde visstnok en vognmann Johan Lorentsen Vindset og kona Gusta Andreasdatter. Han var oppprinnelig fra Vindset på Otterøya mens hun kom fra Jøa. I hans virksomhet inngikk ansvaret for gravferdstransporten fra kirka til kirkegården.

Bildet kan tidligst være tatt sommeren 1942.

Beliggenheten på hytta var ganske rett bak Hågensens nåværende butikk Snippen Storkiosk.

Telefonselskapet som var privat ble overtatt av staten 2. juli 1943. Selskapets siste styreformann var sakfører Sverre Sundh.

Denne hytta ble etter krigen kjøpt av han og flyttet til en plass under gården Heimdal på Sørenget i Vemundvik. I dag eies hytta av hans datter, Astrid Sundh.

Desember 2021