Namsos bys Historielag

1940 - 1945

Med skråblikk på Namsos høsten 1940 (6)

Namsos sentrum var en stor ruinhaug etter bombingen våren 1940. Her ser vi restene av kirka og samvirkelaget.

I den sjette og siste historien om livet i Namsos høsten 1940, har skribenten Peik (redaktør Anders Opsahl-Kaas) i avisa Nordtrønderen kommet til det nedbrente sentrum av Namsos.

«I omtalen av vår nabobrakke mot nord glemte vi Røbergviks Trykkeri som har tilhold mellom gullsmed Ofstad og Sklæts Eftf. Det bør bemerkes at Røbergvik og hans sønn har utført det meste av oppførelsen og innredningen av sin verkstedbrakke sjøl, og de har nå fått et lysere, penere og rummeligere verksted enn de hadde før, med kontor mot Carl Gulbransons gate. Det er også inngang fra brakkegata mot vest.

Så skal vi se litt på den del av byen som kanskje er mest interessant, nemlig ruinhaugene i den tidligere hovedby, og se hva vi finner der. Og det blir sannelig lite. For å begynne med vår nærmeste nabo så har Sigurd Iversen satt opp et verksted til seg av murstein på sin gamle tomt. Blikkenslager Gjerp har innredet et meget originalt hus for seg av levningene etter sin gamle gård. Det sto nemlig igjen noen murvegger og over disse har han bygget tak. Det innvendige er avsatsformet slik at han har verkstedet nederst og butikken for glassmagasinet øverst.

Det gjenstående er delvis sementsttøyping så det vil klare seg fint til vinteren også. Gjerp opplyser at han ikke får lov til å bygge opp igjen på gammeltomta da det skal være åpen plass i dette strøket.

Kontorer for stadsingeniøren bygges det brakke til på den gamle tomta. Schjølbergs bakeri kom i gang tidlig på forsommeren da bakerovnen viste seg å være brukbar etter brannen. Han satte straks opp en brakke rundt ovnen og fyrte opp, bakte deilig brød og solgte kaker og brus.

Ved sia har de militære et lagerskur for mjøl og ved. Også fru Bolkan har funnet igjen tuftene til sin gamle heim, midt i ruinbyen og bygget opp igjen et lite hus av steinrester og nytt materiale slik at hun har fått seg tre små rom og sønnen Håkon med familie kjøkken og stue. Fru Bolkan forteller oss at hun ikke har hverken lys eller varme, men mye rotter. Dem kryr det av. Vatn må hun bære fra tomta etter Skøiens hus, men lys håper hun å få med det første. Noe uthus er det heller ikke på stedet.

Når en står her kan en nesten forestille seg å stå i ei steinrøys ute på Prærien et sted uten samband med andre mennesker. Like ved sia av Bolkan har Åkervik rigget opp igjen røkeriet. Herfra stikker vi over til brødrene Davidsens tomt. De har nemlig satt opp en helt ny brakke for verkstedet sitt. De har lagt tregulv over det gamle steingulvet. De var heldige for så vidt som mye av maskinene og redskapen berget under brannen og komplettering ventes med det første. De akter også utvide brakka en del med det samme. Også her skal det ifølge den nye byplanen være åpen plass og Davidsen må når den tid kommer bygge opp igjen i Meyers gate hvor han også eier en tomt.

Andre håndverkere som fikk sin bedrift delvis ødelagt er brødrene Iversen i Wessels gate. Murene stod også her igjen slik at det bare ble å få tak og innsatt vinduer. Mye av maskinene og redskapen var lite skadd, men at det hadde vært mer enn vanlig varmt i smia forteller den ting at alle lagrene i maskinene var smeltet. Brødrene Iversen har vært i fullt arbeid sia juli måned.

En verksmester som ikke ble brannlidt er Skogmo som holder til i Vika. Han var omtrent ikke ute av byen under krigen, men var heime og passet sakene sine.

I parken langs Meyers gate er nå kinolokalet snart ferdig. Det er sjølsagt bare et midlertidig lokale, bygget i amfistil og med plass til mange hundre personer. Det er et tap for kommunen at ikke dette lokalet alt for lenge sia har vært i orden, men det er klart at vanskene med å få reist bygget har vært mange. Kinobestyreren, ordfører Thornes, har nok gjort det han kunnet og vi venter nå spent på åpningen og det første programmet.

Et nytt arbeide som er påbegynt i disse dager er reising av en håndverksbrakke i parken langs Kirkegata.

Da vi startet med blokken og blyanten nevnte vi at Namsos Sparebanks gamle lokale var ferdig til innflytting. Nå er banken i full virksomhet der nede igjen. Foruten banksjef Aavatsmark arbeider følgende funksjonærer der; Edvard Østrem, Birger Bergmann og Ragnar Randklev.

Så får vi takke for oss for denne gangen. Vi håper at de utflyttede namsosinger har fått et lite innblikk i livet her oppe nå, skjønt mye nok er glemt eller sprunget over i farten, men det blir sikkert høve til utfylling i senere brever.

Ennå er nemlig ikke arbeidet med reisinga av sjølve byen tatt til. Når det kan bli vil avhenge av så meget, men den alminnelige mening er jo at det vil bli gått i gang med full damp til våren.

Her er ikke mismot og pessimisme, men vilje og evne til å reise oss oppatt på egen hånd. Vi vil for all pris hindre at vi glir inn igjen i ei ny firehundreårignatt da vi tapte trua på oss sjølve og la styret i danskefutenes hender. De siste månedene har stått i nedrivingens tegn, men nå tar gjenoppbygginga til og vi har høve til å bygge bedre og solidere både nasjonalt, materielt og kulturelt enn det som var før.

Peik»

 

Kalender

Mai 2022
M T O T F L S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

facebook