Namsos bys Historielag

1945 - 2000

Hollywood-skuespilleren fra Namsos

qySQgzWG4O2Hs3nk_IfDZwUBN74GFSKvJ0FJHOLMx2-A.jpg

Alf Haugan (til høyre) som sjømann i "Johnny Angel" fra 1945.(Bildet er hentet fra youtube.com)

 

Alf Ingvar Hauan (1902-1968) var den ukjente Hollywood-skuespilleren fra Namsos. I årene 1945-47 spilte han inn ikke mindre ni filmer i den amerikanske filmhovedstaden. En historie som er lite kjent i dag.

Hauan var sønn av Andreas og Inga Hauan, og vokste opp i Vika, i et hus som lå på hjørnet av Niels Bjørums gate og Skolegata. Farfaren drev kafe og bakeri i Havnegata i flere år på slutten av 1800-tallet og først på 1900-tallet.

Alf var den tredje eldste i en søskenflokk på fem, men dessverre døde faren Andreas allerede i 1920. Mora Inga kom opprinnelig fra Kristiania, og nesten hele familien flyttet til Østlandet etter farens død. Bare eldstesøster Esther (gift Færø) ble igjen i Namsos.

 

Skiinstruktør

Alf Ingvar Hauan var en stor kraftig kar med et godt anlegg for idrett. I 1920-årene startet han som skiinstruktør på Østlandet, men flyttet senere til USA. På 1930-tallet kom han i kontakt med folk innenfor den raskt voksende filmindustrien i Hollywood.

I et intervju med et amerikanske kjendisblad i 1939 blir han beskrevet på følgende måte:

"Han er en av byens mest interessante personligheter, smukk som en Gud, med 10 års praksis som trener både i Norge og her i landet. Han har det meget travelt med å holde de forskjellige stjerner i form, og har fått overbevist alle om at all vintersport er sunt for sjelen og legemet."

Alf hadde nå skiftet etternavn fra Hauan til Haugan, og som skiinstruktør for både skuespillere og andre innenfor filmindustrien, fikk han etter hvert en fot innenfor bransjen han også.

Johnny Angel

Han debuterte som filmskuespiller i filmen "Johnny Angel" i 1945. Her spilte han en sjømann, og vi kan se han i aksjon i de aller første scenene av filmen. Samme år spilte han offiser i fargefilmen "The Spanish Main".

I 1946 spilte Alf Haugan i flere filmer. Han var en mann i en bar i filmen "From This Day Forward", formann i en jury i filmen "Criminal Court", han var doktor i filmen "Sister Kenny", skiltmaker i "Lady Luck", dørvakt i "The Falcons Alibi", og en del av publikum i "Crack Up".

I 1947 var han med i filmen "Repeat Performance" hvor han spilte en politimann som er med i sluttscenene av filmen.

Maureen O'Hara

Alf Haugan spilte mot kjente Hollywood-stjerner på den tiden som Joan Fontaine, Rosalind Russel, Maureen O'Hara, Signe Hasso, Claire Trevor, George Raft, Pat O'Brien og flere andre.

Så tok filmkarrieren slutt. Det er litt uklart hvorforr han ikke spilte i flere filmer, men vi vet at Alf Haugan også opptrådte på den store utescenen Hollywood Bowl som sanger ved større anledninger. Han skal ha hatt en veldig fin sangstemme.

Haugan flyttet fra Namsos allerede på 1920-tallet, men beholdt kontakten med sin søster Esther og hennes familie i Namsos gjennom hele livet

- Han var på besøk i Namsos etter krigen, og jeg husker godt at han tok med barna på sirkus mens han var her. Det var også stort da en av filmene han spilte i, ble vist på tv., forteller Edel Færø. Hun var gift med Alf Haugans nevø.

Kan se filmene

Alf Haugan hadde forskjellige jobber de siste årene av sitt liv, men skuespilleryrket hadde han forlatt for godt. Det ble med de ni filmene han spilte inn i Hollywood på 1940-tallet.

5. juli 1968 døde Alf Ingvar Hauan i sin hjemby San Luis Obispo i California. I Namsos ble ikke dødsfallet til byens eneste Hollywood-skuespiller omtalt i lokalavisene overhodet, med unntak av en liten dødsannonse i Felles-Avisa.

I dag kan man se tre av filmene, "Johnny Angel", "Spanish Main" og "Repeat Performance", på nettstedet youtube.com.

Rm-Q5VS7S53OIv6xypdwxAs6nWyftnlMxZjvCmbxw3ow.jpg

Alf Haugan (til venstre) som politimann i filmen "Repeat Performance" fra 1947.(Bildet er hentet fra youtube.com)

Kalender

Desember 2021
M T O T F L S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

facebook