Namsos bys Historielag

1945 - 2000

Rundt omkring i Namsos i 1950 (1)

Svenskbyen_ca_1947.jpg

Husene i Svenskbyen ble bygd først på 1940-tallet.

I en serie artikler i avisa Nordtrønderen og Namdalen beskrev redaktør Anders Opsahl-Kaas nybyggerlivet i Namsos våren 1950. Dette er den første av artiklene som er hentet fra avisa, og redaktøren starter sin vandring på Østbyen.

 

"Det er en fin vårdag, slik det av og til blir etter at Vervarslinga i Bergen har varslet kuling og lignende ufyseligheter. Dagen er liksom skapt for en liten rundtur.

 

Noen småjenter leker Paradis midt ute i kjørebanen utenfor "Fischer", eller nesten midt uti. Vi lurer på om det ikke er litt farlig å plassere Paradiset på et slikt sted, for tross alt passerer det da et og annet kjøretøy. "Næi, de e itj fali", svarer den største, "vi sjer da bilan sjø". Vel, vel, så er det ikke farlig, men det er i hvert fall ikke vanskelig å se at sjåførene ikke er synderlig begeistret for å kjøre inn i Paradisfeltene.

 

"Fischerlager" har nå bestått i snart 9 år, og for tiden bor flere familier i brakkene. Det er mest hussøkende folk som ikke har andre steder. Disse tyskerbrakkene tilfredsstiller ikke mange av de krav en setter til moderne boliger. Men nå til sommeren er det jo ikke rette tiden til å klage. Det er 8-10 stykker av disse boligbrakkene. Namsos kommune eier noen av dem, andre eies av familiene i fellesskap inntil en viss tid. For det må vel være meningen at disse brakkene skal rives en gang i fremtiden. - Hvor lenge skal dere bo her da, vi retter spørsmålet til en solbrent ektemann som vi treffer inne i en lang, mørk korridor. - Kontrakten utløper til jul, så da blir det vel fløtting i all hast, svarer samme herre. Nå ja, så strengt vil det sikkert ikke bli, men mange av de som bor her, vil nok ikke ha noe i mot å flytte til bedre og mer tidsmessige boliger.

 

Hvor er det forresten blitt av Herrn Fischer som ga sitt navn evig liv oppe på Bjørumsjordet? Nei, se det var det ingen som visste.

 

I uthus- og garasjebrakkene oppover langs Helseheimveien har noen hårdnakkede industribedrifter fått midlertidig fotfeste. Her er det T. Bugge holder til med sin velkjente karosserifabrikasjon. På samme side, litt lenger oppe, har Harald Lænd et lakkerings- og malerverksted hvor det ser ut til å være full virksomhet. Helt øverst har vi AS Cementprodukter som produserer forskjellige slags cementrør. En mann her oppe forteller at produktene går raskt unna, rørene er faktisk solgt før de blir laget, og det høres ikke verst ut. På den andre siden av veien har Gunvald Flyum installert sin pipefabrikk. Ennå er det visstnok ikke kommet særlig fart i pipestrømmen, men det må vel bli med det første, selv under de arbeidsforhold det blir her oppe.

 

Nedenfor Flyum er det firmaet Olsen som rår grunnen. De driver med noe som kalles kamininnramming, og stort mer foregår det ikke for tiden i Dr. Batts allê som er det riktige navnet på Helseheimveien.

 

Ja, nå skal vi snart ha lagt disse brakkene bak oss på vår morgenvandring. Det siste vi ser er den i vide kretser så berømte Teatersalen. Nå i formiddagssola ligger den så uskyldig gjemt bak Havigalleens skyggefulle trekroner, men fullt så stille er det ikke til alle tider. Her syder byens offisielle festliv lørdags- og søndagskveldene når byens unge kavalerer, samt tilreisende sådanne fra Hylla og Spillum, stimler sammen utenfor inngangen til dette syndens hus for å se om det kan bli noe "liv". Det er en masse unge som med lengsel ser fram til lørdagskveldens eventuelle uroligheter ved Teatersalen."

 

Kalender

Juni 2021
M T O T F L S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

facebook