Namsos bys Historielag

1945 - 2000

Namsosmartnan på 1960-tallet

 

 

martna_tivoli_1969.JPG

 

Tivoliet på Raspet der Namsos Storsenter ligger i dag, var svært populært på 1960-tallet.

Namsosmartnan ble arrangert for første gang i 1965, og feirer i år sitt 50-årsjubileum. Mye har forandret seg på disse årene. Slik ble martnan beskrevet av Alfred Sandmo i Felles-Avisa i august 1969.

 

"Små glimt fra utsvevende martsnasliv i Namsos  - "Solosang" i hver en busk - og lettere animerte utskeielser

Martna i byn, trall-la-la stemning i sky'n trall-la-la". Denne strofen var å høre i nær sagt hver en busk og krok da Fellesavisa med argusøyne så på martnaslivet en natt. Otto Nielsens fortreffelige martnasstrofe ble framført av et blandet kor som sammen kunne fått både katter og andre umusikalske til å flykte i panikk.

Slik utilgivelig misbruk av sangstemmer - eller forsøk på å framtrylle en sådan, ville til andre tider blitt betraltet som ikke bare en fornærmelse mot sangen, men også som en grov krenkelse av politivedtektene for Namsos og vanlig bluferdighets- og anstendighetsfølelse til vedkommende solist eller korsanger.

Bare ikke under Namsosmartnan.

Animerte utskeielser

Dette unikum i det namdalske fest- og fornøyelsesliv, der organisasjonene ligger i sterk konkurranse med tivoli og andre om å tilby folk spenning og underholdning for en billig penge, tåler også de sanglige og andre mer eller mindre animerte utskeielser i en halv ukes tid.

I dette maurtueliknende sted som i midtbyen i de siste fem åra har vært under martnan tolereres nær sagt alt av utskeielser innen en temmelig tøyelig ramme. Her møtes fiskergubben med blankskjermlue og fjellbønder med ryggsekk og pipa i stoisk ro på plass i munnvika.

Her møtes de tørsteste og mest fetsglade i Namdalen og store deler av Trøndelag forøvrig og her møtes ektepar i alle aldre som bare nyter mrtnaslivet og lar seg underholde av de andre. Etterpå kommenterer man martnan i flere dager.

Oslo har sin Spikersuppe der PR-mindede folk tar et bad og får god presse etterpå. Namsos hadde sin fontene i det ene hjørnet, der også folk badet. Nå er denne oase fjernet i anledning martnan. Oslo har sin Slottspark der hippies og andre holder til. Namsos har Kirkehaugen. Der har lokale forsøke på hippie-kopier spredte utgrupperinger under martnan, og der søker alle i løpet av martnasdagene. Noen for å se hva andre gjør - andre for å gjøre sitt fornødne. Kirkehaugens ry som seksuelt forlystelsessted under martnan har vi ingen særlig tro på - ihvertfall har aldri vi sett noe som skulle tyde på dette, bare hørt rykter som igjen har hørt av en som muligens skulle ha hørt noe.

Kirkehaugen

Kanskje det som rørte seg unde busken var en som i et øyeblikks nød ikke fant moe bedre egnet sted. Men hittil i år har Kirkehaugen vært mørklagt, og det bør den vel ikke være. Noe som kan kaste lys over de handlinger som angivelig skal foregå der oppe har vært på sin plass. I går var det jo så vått i gresset også, at de lokale hippier burde iført seg oljehyre - om nå det er "in" i disse kretser.

Nede på Festplassen mosjonerer man kollektivt til toner av Stein Ingebrigtsen og hans Stein Henrix som virkelig har fått inernasjonalt snitt over seg. Og man har tivoli med dødskjørere og gondol-karusell. Man har flittige sanitetskvinner og andre fra stedets humanitære institusjoner med alskens varer og tilbud.

Storfesten i Namdal er i gang - Namsosmartnan. Dette unikum som rommer alt fra frivolitet til humanitær hjelp, kirkekonsert og underholdning for absolutt alle.

Er det noe arrangement i dette land som kan oppvise maken til allsidighet, til frilynthet og til å samle folket til kjøpelyst og fest?"

 

martna_dans_1969.JPG

"Herren nærmest kameraet vil vi ikke karakterisere som noen danseløve, men han deltok etter beste evne. Han vil i dag merke at han har vært på martna i natt - om vi ikke tar mye feil av situasjonen."

Kalender

Desember 2021
M T O T F L S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

facebook