1945 - 2000

Den kjente operasangeren fra Namsos

Odd_Wannebo_3.JPG

Odd Wannebo sammen med et jentekor i USA på 1970-tallet.

 

Odd Wannebo ble født i Namsos i 1930, og var en av byens aller største kulturpersonligheter med en stor karriere som sanger både i inn- og utland.

 

Faren flyttet fra familien da Odd var liten, og derfor var det smått med penger i Wannebo-hjemmet. Han fikk sitt første instrument som sjuåring. Det var en havarert gitar som han fant flytende i Namsen.

 

I Namsos gikk han også på søndagsskole, og under krigen var han med i Namsos barneteater som ble drevet av Ståle Davidsen i den gamle kinobrakka. Sverre Olsen spilte Askeladden, Anne Cathrine Christiansen prinsessen, mens Odd var kongen i eventyret.

 

Sangtimer

 

Odd reiste til Oslo på slutten av 1950-tallet for å studere tegning ved kunst- og håndverksindustriskolen. Der ble han med i en gruppe som opptrådte og sang for fanger i fengselet. Der ble han oppdaget og begynte å ta sangtimer. Deretter ble Odd med i Den norske operas b-kor.

 

Her ble han kjent med den kjente operasangeren Kirsten Flagstad som fattet interesse for den dyktige, unge sangeren fra Namsos, og han ble etter hvert også solist i Den Norske Opera.

Gjennom kontakten med Flagstad ble Wannebo overbevist om at det var stemmen han måtte satse på. Derfor reiste han til Wien i Østerrike for å studere operasang. Her ble han i fire år, og studiene ble finansiert av gaver og statsstipendium. Han fikk også 500 kroner fra Namsos kommune i støtte da han reiste til Wien for å bli operasanger.

 

Odd Wannebo hadde sin debutkonsert i Oslo i 1963. Jørgen Hurum i Aftenposten skrev følgende om denne konserten:

"Det var sang som gav gjenlyd, prektige basstoner, tunge og malmfulle", skrev Hurum.

 

50.000 mennesker

 

Dermed åpnet det seg etter hvert mange dører for bassangeren fra Namsos. Han reiste på turneer i flere europeiske land de neste årene, og han dro til USA hvor han senere ble bosatt. I 1965 sang Wannebo USAs nasjonalsang for 50.000 mennesker da fotballsesongen i Minneapolis ble sparket i gang.

 

Han opptrådte også på den kjente utendørsarenaen Hollywood Bowl, Metropolitan i New York, og han sang i de største konsertsalene over hele USA. Men Odd Wannebo - eller Ode Wannebo - som han kalte seg i USA, slet med alkoholproblemer gjennom store deler av sangkarrieren sin.

 

Disse problemene gjorde at karrieren også hadde sine nedturer. Det hendte også han måtte synge på billige nattklubber for å overleve i perioder.

 

Men Wannebo klarte å bekjempe alkoholproblemene, og ble aktiv med i kristent avholdsarbeid i USA. Han reiste landet rundt og ble kjent for sine negrospirituals. Wannebo spilte ofte i kirker og i religiøse sammenhenger.

 

Odd Wannebo glemte aldri barndomsbyen Namsos. Han hadde et sterkt og nært forhold både til byen og til sin bror Jan og kona Borgny som han besøkte flere ganger.

 

"- Hver gang jeg passerer Bangsund på tur hjemover er det som om noe vender seg i magen min", sa han i et intervju med NA i 1987. Da fikk han ofte servert kjøttkaker, rogn og hvalkjøtt, som det stod i intervjuet.

 

Odd_Wannebo_1.JPG

Odd Wannebo som ungdom sammen med sin mor i Namsos.

 

TV-programmer

 

Odd Wannebo opptrådte også i flere tv-programmer både i Norge og i USA. Han var en anerkjent sanger både her hjemme og i sitt nye hjemland. Der bosatte han seg i Los Angeles først på 1970-tallet. "Han har sunget fra New York, utover Midtvesten og til de store byene på vestkysten", skrev Aftenposten om Wannebo i 1974.

 

Wannebo var ikke bare en dyktig bassanger, han skrev også mye musikk selv. Tilsammen har han skrevet flere hundre komposisjoner.

 

For noen år siden flyttet Odd Wannebo tilbake til hjembyen Namsos. Han slet mye med sykdom, og bodde de siste årene på Namsos helsehus hvor han døde sommeren 2016.

 

Takk til Marte Wannebo Myren for utlån av dokumenter og bilder til denne artikkelen.