Namsos bys Historielag

1900 - 1940

Storstormen i november 1913

storm_.jpg

Slik så det ut i Herlaugs gate 30. november 1913. Fra venstre husene til Bernt Røthe, Petrine Nilsen, Edvard Susæg og Arbeiderforeningen hvor byens kino holdt til.

Søndag 30. november 1913 ble Namsos og ytre deler av Namdalen herjet av sterk storm, som førte til store skader og oversvømmelser i byen. Dette førte også til en kraftig stormflo som blant annet førte til at Torvet ble oversvømt. Altså i området der Festplassen ligger i dag.

Vannet gikk helt opp til Røthe-hjørnet i Kirkegata, og stod langs hele Herlaugs gate. Ifølge en avisartikkel var det umulig å komme fram i Longata, Kirkegata og halve Havnegata.

Både Dampskipskaia og Sandkaia ble delvis overflødd, og deler av kaidekket ble revet opp. Kjellerne i husene nederst i byen gikk fulle av vann, og på Lonet ned mot sagbruket Van Severen måtte folk evakueres fordi vannet stod så høyt. Utenfor kaptein Aunes hus i Torvgata (Bråholmgata i dag) måtte man benytte båt, skrev lokalavisa.

I 1976 fortalte Birger Dahl litt om hva han opplevde denne dagen. Det gjorde han i et intervju med Namdal Arbeiderblad.

– En gammel dame, Oline Ovesen, som bodde der hvor Namsos Athenæum står i dag, fant man sittende på kjøkkenbordet med en grisunge i fanget. På denne måten reddet hun grisen fra å drukne.

– En annen av byens borgere, baker Peter Schjølberg i Herlaugs gate, benyttet springfloa som unnskyldning til å vie seg til sin store hobby, nemlig sportsfiske. Han ringte nemlig til sin fiskebror, barberer Petterson og inviterte han med på fisketur i kjelleren. For den var blitt invadert av småørret. Fangsten skulle visstnok ha vært bra, fortalte Birger Dahl i intervjuet.

Jon Tinglum skrev i et brev til et søskebarn i Minnesota, USA, om flommen: "Jeg husker også at en mand som hadde 2 griser som han hadde berget opp i en båt, og lå og rodde i gata utenfor Bedehuset. Sjøen gikk oppå kaien, og kaidekket blev slåt opp av bølgerne. Noen piker fra Grand Hotell stod ute på kaien, og så på de svære bølger. Pludselig var det en stor som slog opp under dem, og da kan det hende dem blev blaut og sprang heim", skrev Tinglum i brevet sitt.

På Verftet (Verftsgata) ble en del kaier ødelagt i stormfloa, og flere båter ble ødelagt. I tillegg sank en motorbåt ved Moslingkaia.

Når det gjelder båttrafikken på fjorden, forsøkte dampbåten Oma å gå ut, men måtte snu ved Selnes. Herlaug ble forøvrig liggende på Salsbruket på sin rute fra Namsos til Leka, ifølge avisa.

Stormen førte også til skader andre steder på kysten. På Gjæslingan ble ti rorbuer ødelagt, og ti andre fikk store skader i stormen.

I Vemundvik fikk veien ved Alhus store skader da floa slo inn over land. På Ganes ble to sjøpakkhus revet opp fra sine fester, og i tillegg ble veien ved Trettvikbergan delvis ødelagt.

Stormen ødela også mye skog i distriktet, og telefonlinjene blåste ned. Derfor var folk uten særlig kommunikasjon med omverdenen i en periode etter stormen. Ute på Salsnes ble en molo ødelagt og halve fjøstaket på Mo Gård ble revet opp.

Men dette med stormflo og oversvømmelser var ikke noe nytt i 1913. Det var også en av bekymringene før byen ble anlagt i 1845. Likevel mente byens grunnlegger, Jørgen Johannes Havig, at det ikke ville føre til så store problemer.

Sist dette var et virkelig stort problem, var seinhøsten 1971 da storm og flo ødela kaier og båter i Namsos. Men byen ble ikke oversvømt som i 1913. For etter krigen ble byens sentrum hevet halvannen meter før gjenoppbyggingen startet for fullt. Nettopp for å hindre oversvømmelser.

Men inntil for noen ganske få år siden var det vanlig at folk i byen fikk kjellerne fulle av vann både høst og vinter når stormfloa satte inn.

Kalender

September 2021
M T O T F L S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

facebook