1945 - 2000

Da rocken kom til Namsos

Robert Aleksandersen og NRKs Rolf Kirkvaag på scenen i Fredriksbergparken sommeren 1958.

Namsos har for lengst etablerts eg som en av Norges fremste rockebyer, og med Rock City blir byen enda bedre rustet til å møte framtida i rockens og kulturens tegn. Artister som Stein Ingebrigtsen, Prudence, Åge Aleksandersen, Terje Tysland, D.D.E., Askil Holm, Chand Torsvik, Nullskattesnylterne og Tomas Brøndbo har satt byen ettertrykkelig på kartet de siste 40 årene.

Men allerede på slutten av 1950-tallet begynte det å svinge i Namsos. Lørdag 14. august 1954 arrangerte NRK lørdagsprgrammet "Du har'n" fra den nye industribygget i Namsos. Med Rolf Kirkvaag og Odd Rustad i spissen ble det spilt musikk og vist revynumre fra en scene inne i det store bygget. Særlig imponerte unge Britt Christiansen med sin flotte sang, akkompagnert av Ole Mediås trio. En svært populær trio som i mange år spilte rundt omkring i Trøndelag. Også Magnar Ledang og brødrene Arve og Harald Molden fikk spille i NRK. I tillegg representerte revyartistene Fritdjof Wallum og Odd Solberg Namsos på en god måte.

Sommeren 1958 var Rolf Kirkvaag tilbake i Namsos for å lage radiounderholdning. Denne gangen var scenen i Fredriksbergparken arena for Trippen-turneen, hvor Kirkvaag og et utvalg musikere reiste landet rundt og laget radio.

Her fikk folket møte den unge musikeren Robert Aleksandersen, men også andre namsosinger kom opp på scenen sammen med Kirkvaag. I tillegg sang og spilte Åse Wentzel og Pete Browns orkester i parken denne kvelden. Hele 4000 mennesker møtte fram. I Nordtrønderen og Namdalen skrev journalisten Arnold Tranaas følgende om det som skjedde: "Trippen-turneen i seg selv var bra nok. Men den store susen i bakken skapte Rolf, sammen med det stedlige innslaget. Ta f.eks. "ja" og "nei" mellom barna. Astrid Osland - det lille pikenøstet fra Namsos, og Robert Aleksandersen, bysbarnet som var ubetalelig kvikk i replikken og omløpet." "Kan hende er kritikeren av den eldre vin, men oss forekom det faktisk som det var det gode gamle som tok ruven. Enda det var svært mye ungdom til stede, nådde ikke det moderne rocken opp i de store applauser som det ellers runget plenti av".

I 1959 fikk Fredriksbergparken besøk av det store norske rockeidolet på den tida - Per "Elvis" Granberg. Nordtrønderen og Namdalen skrev: "Rock i parken! En strøm av sultne folunger i Kelly-coats sivet inn i amfi, med barskinger i kjølvannet. Hva nå de skulle der, det var jo nettopp barskinger folungene skulle få se og ikke minst høre på scenen. De sto tett ved podiet da "Rockin Sinners" åpnet med en med sug i. Med det var fremdeles stille i publikum. Men så: Inn fra høyre, slank, brun og stilig - Lord Ekki - Harry Belafontes overmann. "I gonna sing Melodie d'Amour". Stønn i folungenes rekker, og tilløp til besvimelser. Og mannen hadde stemme. Det ble ikke noe gymnastikk foreløpig. Likevel var det vedvarende stønn i rekkene.

"De rockende synderne fyllte ut, og det var stille før stormen. Og den kom: Per "Elvis" Granberg i rød jakke, og gul skjorte og pannelugg. Olav Marthinussen i morgengymnastiken har hatt en flink elev. Det var knærne bøy og knærne strekk og løs litt på skuldrene, og midt inni virvaret av armer og bein Elvis pluss en gitar. Attpåtil presterte han å synge, eller rocke etter som en vil. Det var tydeligvis mange kjente melodier, for det ble stønnet ved annonseringene. "King Creole" avstedkom et mindre antall besvimelser. Klassen yngre tenåringer var i ferd med å krype opp på scenen.

" Det var tilløp til regn og presenning måtte til over hodet. Trommeskinnene tåler ikke regn. Ellers så tålte de ikke så helt lite. Saksen fikk også vist hva den var gjort av, og det elektriske pianoet ble spilt stående. Det hele varte kort, og under siste visa var det antydning til rocking mellom publikum. Så var det slutt, og folunger, Kelly-coats og stjerneøyne gikk motvillig derfra, fulgt av de lokale barskinger".

Ja, sånn ble rocken presentert i Namsos sommeren 1959!